סוגי בחירות בחיים בין הורים לילדים
יש בחירות גורליות , שיכולות להפוך את כל החיים- מעבר ארץ ,עיר, דירה ,שינוי קריירה, בחירת בן/ בת זוג ועוד
יש בחירות שהן יומיומיות– מה לאכול? ללבוש ? לשחק ? לקנות?
כהורים – אלו בחירות עומדות בפנינו לאורך החיים? איזה מסגרת חינוכית לרשום את הילד? מתי להתערב במריבות בין אחים? מה לבשל? ועוד.
אפשרות הבחירה היא מרכיב מרכזי בהגדרת עצמאות וחופש של הילד. אדם צריך להרגיש מסוגלות שהוא עצמאי לבחור ולשקול אפשרויות, שעומדות בפניו ולבחור באחת מהן המשרתת את צרכיו האישיים. כדי להבין איך לבחור חשוב וכדאי להתחיל בחינוך לבחירה כבר בגיל הצעיר.
בחירות בחיים בין הורים וילדים – צריכות להיות מותאמות לגילם של הילדים.
ניקח בחשבון גם את ההבנה של הילדים והבדלים בין אישיים. על הילדים הבוחרים לשאת בתוצאות בחירותיהם. על כן, לא נאפשר בחירה במצבים שילדים, בשל גילם או גורמים אחרים, לא יכולים לשאת בתוצאות בחירותיהם.
כמו למשל, ילד בגיל 4 לא יוכל לבחור לחצות כביש לבד. אבל כן יוכל לבחור אם לתת יד לאמא או לסבתא.
תהליך הבחירה אצל ילדים, דורש ניתוח מצבים וחשוב להקנות להם כלים לבחור: למשל לשוחח על החלופות ומודעות לתוצאות של בחירת הילד אותן יוכל לשאת. למשל, אם ילד רוצה לבחור מתנה ליום ההולדת ומתלבט בין מספר מתנות, ההורה יכול לסייע לו לחשוב איזה מתנה . דרך השיח המשותף זה יוצר קרבה, אכפתיות, והילד גם לומד מה משמעות הבחירה ועל עצמו .
טיפ ומסר להורים
- לא הכל נתון לבחירה. יש החלטות שנכפות עלינו בשל הגיל שלנו, למשל. הורים מקבלים החלטות על הילדים- איזה בית ספר ללמוד, עיר לגור ועוד.
על הרוב המוחלט של הדברים בחיי הילד ההורים מחליטים – מה הם יאכלו כי הם עושים את הקניות? מה ילבש כי הם קונים את הבגדיםו? איפה יגורו ? באיזה בית ספר הם ילמדו
תחשבו לרגע- מתי בכלל אנו מאפשרים בחירה בחיים לילדים שלנו?
- חשוב שהורים יאפשרו בחירה לילדים תוך התאמת הבחירות לגיל ולרמת הבשלות. ליווי ותמיכה מצד ההורים יעזור לילדים ללמוד לקבל החלטות מדוייקות ומותאמות ולחזק את בטחונם העצמי.
ילדים הולכים לאיבוד בתוך המון אופציות, אין להם מסוגלות להכיל את הבחירה אם היא מתוך כמות גדולה של דברים ולכן הבחירה שלהם צריכה להיות מתוך כמות מצומצמת למשל, נותנים לילדה לבחור מה תלבש לגן מתוך 2-3 אופציות, נותנים לילד לבחור מה יאכל לארוחת ערב "גבינה או חביתה?"
- הרחיבו את המקומות בהם הילד יכול לבחור לאורך היום. במגרש המשחקים, בבחירת בגדים, אוכל , בחירת ספר לפני שינה. בדקו איפה אתם מתעקשים איתם ואיפה פחות. וגם מראה לעצמכם- איפה העקשנות יותר גבוהה? מתי זה קורה?
- תנו לילדים למצוא פתרונות לבעיות לבד, עודדו את הילד לחשוב על פתרונות יצירתיים. זה מפתח חשיבה, יצירתיות ונותן משמעות .חשוב לא למהר לספק פתרונות, לרוב זה לא מה שבאמת הילדים צריכים.
- התחשבו בדעותיהם של ילדיכם, כבדו את רצונותיהם. כדי לתת כבוד והערכה ומשמעות לפעמים צריך לדעת איפה להתעקש ואיפה למצוא פשרה. משא ומתן ופשרה הן דרך שיח שיתן לילד כלים לתקשורת להמשך חייו.
- תנו לילדים לשאת באחריות והשלכות של הבחירות שלהם . כך ילמדו להתמודד עם קשת הרגשות גם כשמצליחים וגם כשנכשלים. כך יכירו רגשות שונים וילמדו להתמודד ולנהל את הרגשות שלהם.
- למדו אותם לבקש עזרה בהתלבטות . זה מתחיל מגיל הרך שמלמדים ילדים להעזר בנו המבוגרים, להתייעץ, לשתף, לחשוב יחד . ככל שיגדלו ההתלבטויות יהיו עמוקות יותר וחשוב שאנו כמבוגרים נהיה שם עבורם.